Hoe onderhoud ik mijn monument?

De beste manier om een monumentaal gebouw in stand te houden, is door op het juiste moment het juiste onderhoud uit te voeren. Daarmee wordt voorkomen dat kleine schades en gebreken snel groter worden en steeds ernstiger gevolgen krijgen.

 

Het klassieke voorbeeld is de afgegleden dakpan. Hierdoor ontstaat een lekkage die misschien niet onmiddellijk, maar zeker op termijn tot bijzonder vervelende problemen gaat leiden. Denk aan druipsporen langs muren, kringen in plafonds, opzwellende vloeren, rottend houtwerk, een veel te vochtig binnenklimaat en aantasting van essentiële constructie-onderdelen door schimmels en insecten.

Om op het juiste moment het juiste onderhoud te kunnen uitvoeren, is het noodzakelijk dat monumentale gebouwen regelmatig worden geïnspecteerd.
Dan wordt immers duidelijk:

–  welke onderdelen in goede staat verkeren en voorlopig geen onderhoud nodig hebben;
– welke onderdelen er slecht aan toe zijn en daarom zo snel mogelijk moeten worden aangepakt;
– en welke onderdelen nog wel in orde zijn, maar binnen afzienbare tijd aandacht behoeven.

Als deze gegevens bekend zijn, kan een praktische en economische planning voor de werkzaamheden worden gemaakt. Een vereiste daarvoor is dat de inspectie volledig en vakkundig wordt uitgevoerd. Met inschakeling van Monumentenwacht Noord-Holland hoeft u daar geen zorgen over te hebben.Wilt u meer informatie of persoonlijk advies over uw monument?